119515341_3575559322477367_5297218079506293254_n

Физалис органичен 100гр. ферма Версол

5 от 5 на база 1 клиентска оценка
(1 клиентски отзив)

4.00лв.

Физалисът е познат повече като Инка-Бери

Физалисът /Physalis/ е род растения от семейство Картофови. Плодовете са оранжеви на цвят и наподобяват малки доматчета, които са частично или напълно сгушени в подобна на хартия шушулка, която се формира от изсъхналия цвят на растението. Физалисът е известен още като „домат в обвивка“, „еврейска ягода“, „цариградско грозде“ и „земна череша“.

Физалисът може да се отглежда, за да краси дома, но и заради ядливите плодове. Растенията от този род наброяват около 70 вида, като около 20 от тях са с приятни и ядливи плодове, отглежданите са 4-5, а на българския пазар засега се среща само е перуанския физалис.

Перуанският физалис произхожда от Бразилия, но се е разпространил по естествен път към Чили и Перу, където в планинските области е въведен като култура от инките. Физалисът не е капризно растение, може да на всякаква почва.

Отглежда се чрез директно засяване или чрез разсад, който трябва да се разсади при 30-35 дневна възраст. Семената покълват при температура 10-12 градуса. От 6 до 10 дни след засяването се появяват и самите поници. Растенията издържат до -2 градуса, но при -3-4 градуса се нуждаят от укритие. Растението достига височина до 40 см.

Ползи от физалис

Физалисът се използва за медицински цели като мощен антиоксидант. Има успокояващо действие, а чай от листата на физалис действа антиасматично и диуретично. Физалисът има антисептични свойства. Той помага за пречистването на кръвта и премахването на албумина от бъбреците. Антисептичното действие на плодовете на физалис е широко признато, счита се че са полезни при болести в гърлото.

Едно от най-ценните качества на физалис е, че при честа консумация унищожава вътрешните паразити . Заради съдържащите се в плода флавоноиди , той действа успокояващо. Редовната консумация на физалис подобрява храносмилането. Физалисът се смята за особено полезна храна за децата. Освен това има данни, че може да се консумира от диабетици  без никакви ограничения.

Започнати са проучвания, които има вероятност да докажат, че имуностимулиращото действие е достатъчно силно, за да се бори с някои видове рак. Освен това се твърди, че физалисът има антивирусен ефект по отношение на грип, херпес, детски паралинч и ХИВ тип 1.

Цена за 1кг- 40лв .

 

Сподели с приятели

1 отзив за Физалис органичен 100гр. ферма Версол

  1. 5 от 5

    (потвърден клиент):

    bio organic at its best totally delicious and very juicy

Добавяне на отзив