57199428_292094211691630_2959739470653423616_n

Целина глава с листа 1бр. България

5 от 5 на база 1 клиентска оценка
(1 клиентски отзив)

2.90лв.

Целина глава с листа биологично чиста

Целината е една от най-широко употребяваните подправки в кулинарията. Използва се за ароматизиране и овкусяване на различни видове супи, ястия, салати. Ниската й калоричност я прави популярна в диетичното хранене.

Растението е познато още от древността.

Целината, позната още като керевиз или кервиз, е двугодишно тревисто растение от семейството на магданоза и моркова — Сенникоцветни. В репродукционна възраст височината на стъблото може да достигне един метър.

Освен листата (като подправка), стъблата, корените и семената на растението също се използват в готвенето. Култивират се разнородни сортове целина, които да обезпечат различните кулинарни нужди. Той се отличава със зеленикав и светлозелен цвят, по-големи размери, плътни и здрави стебла с листати краища.

В състава на целината са представени почти всички основни минерали (калций, желязо, фосфор, магнезий, калий, натрий, цинк, манган, селен и флуор), омега-6 мазнини.

Освен витамините, за здравословните и качества допринася богатото съдържание на фенолни антиоксиданти и флавоноиди като кафеена киселина, кумаринова киселина, апигенин, лутеолин, кверцетин и други фитонутриенти. Те притежават противовъзпалителни свойства.

Плодовете и зеленчиците може да имат външни забележки, но са винаги чисти.

Сподели с приятели

1 отзив за Целина глава с листа 1бр. България

  1. 5 от 5

    (потвърден клиент):

    fresh tasty and delicious realoy enjoyed the full bodied taste

Добавяне на отзив