106394930_735634787188372_8559132804980803791_n

Лилави моркови органични 1вр. Моравско село

3.80лв.

Лилави моркови от български градини отгледани по биологичен метод.

Изключително полезни, вкусни и подходящи за салата, супа, захранване, смути, сок.

Знаете ли, че преди 5000 години афганистанците са се хранили с лилави моркови? Всъщност зеленчукът е съществувал в над 60 цветови разновидности – от бели и черни до зелени, розови, жълти. От това време насам морковите претърпяват многократно култивиране, за да получат днешния си оранжев цвят. Него и голямото съдържание на каротин морковът придобива през 16 век, благодарение на усърдието на холандските градинари.
В Древен Рим морковът е считан за афродизиак. А император Калигула бил сред най-големите фенове на зеленчука и затова всички ястия на трапезата му са приготвяни само от моркови.
В периода на късното средновековие морковът, особено горната зелена част на зеленчука, е използван като моден аксесоар. Шапките и тоалетите на дамите са украсявани, освен с различни растения и с него.
За ценните качества на моркова – спор няма. В него се съдържат витамините A, B, C, D, които имат важна роля за изграждането и поддържането на здрав организъм. Особено полезен е калият, който изобилства в моркова. Той нормализира кръвното налягане и укрепва кръвоносните съдове. С високото съдържание на бета-каротин, който е силен антиоксидант, морковът подобрява зрението и предпазва от ракови заболявания и възпалителни процеси в организма.
Чаша фреш от моркови осигурява необходимата дневна доза от провитамин А на организма.

А за добро настроение можете да върнете модната тенденция от късното средновековие и да закичите част от морков в зимната си шапка! Или пък да приготвите една вкусна и здравословна вечеря за семейството си с ястия, приготвени само от моркови…

Сподели с приятели

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „Лилави моркови органични 1вр. Моравско село“