60384849_654174171691173_2939396744602976256_n

Яйца от Токачки 6 бр. България

5.40лв.

Яйца от токачки 6бр.

1 бр./0,90лв.

Токачките наподобяват сродните дивечови птици фазани, кокошки и пуйки.

Това е африканско семейство от хранещи се с насекоми и семена, гнездящи на земята птици, подобни на яребици.

Яйцата от токачка са най-богати на калций и с най-ниско съдържание на холестерол.

Инфо
Яйцата на токачките се отнасят към диетичните продукти, характеризират се с ниско ниво на холестерол и хипоалергенни свойства. Формата им е крушовидна, цветът – жълтеникавокафяв. Черупката е много плътна, коeто позволява безпроблемно транспортиране, по-малка е вероятността от заразяване със салмонела.

Продуктът запазва свежестта и полезните си свойства дълго време (до половин година) при температура от 0 до 10 градуса. Едно средно голямо яйце тежи около 45-48 грама. В него няма много мазнини, но е хранително, поради високото съдържание на белтъчини в състава.

Състав и полезни свойства
Състав
Яйцата на токачката имат висока хранителна стойност. В тях се съдържа голямо разнообразие от витамини D, Е, от групи В, РР, минерали (фосфор, калций, желязо, калий и други) и аминокиселини (лизин, метионин, глутамин, аспарагин, цистин).

Жълтъкът е с наситен цвят, почти достигащ до оранжев, и съдържа каротиноиди и провитамин А. Белтъкът има бактерицидни свойства.

Лечебно действие
Яйцата на токачката помагат при желязодефицитна анемия, заболявания на периферната и централна нервна системи, очни болести, неправилна работа на стомаха и червата, нарушени обменни процеси, проявяващи се под формата на акне по тялото.

Полезни са за бременни и кърмещи жени. Ако човек е алергичен към други видове яйца, то може да ги замени с тези на токачката, особено когато това се отнася за деца.

Черупката на продукта е не по-малко уникална по състав от жълтъка и белтъка му. В нея има голямо количество лесноусвоим калций и около 26 други ценни вещества, сред които: флуор, мед, желязо, молибден, манган, сяра, фосфор, силиций, цинк и други. Качеството на черупката зависи и от храненето на птиците.

Токачките са големи птици, достигащи 40-75 cm на дължина и 700-1600 г на тегло.

Сподели с приятели

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „Яйца от Токачки 6 бр. България“