24825847_10203785009862758_1245017248_o

Кефир harmonica органичен 500мл.

2.95лв.

Кефир органичен

1. Какво представлява
Кефирът е ферментирала млечна напитка с резлив вкус и специфичен аромат. Много популярен е в Русия и бившите съветски републики, където се използва при приготвянето на десерти, закуски и студени супи. Кефирът е основен продукт в кулинарната култура на много държави в Централна Азия и Кавказ, където се произвежда не само от краве, но и от козе, овче и дори конско мляко. Интересът към кефира се засили, след научните открития за благотворното действие на пробиотиците, които този дълго подценяван братовчед на айряна съдържа.

2. Защо е полезен
Живата закваска обогатява кефира с впечатляващи като разнообразие и количество пробиотици, които “колонизират” храносмилателната система и помагат за доброто й функциониране.

3. Фин млечен
Благодарение на продължителната ферментация, кефирът почти не съдържа лактоза. При размножението си, бактериите отделят безценни храносмилателни ензими, които от своя страна разграждат сложните белтъчни молекули в млякото до прости аминокиселини.

4. Кефирът на harmonica – как се прави и какъв е срокът му на годност
Взимаме 100% чисто био сертифицирано мляко от пасищни крави в Троянския балкан и го смесваме с пробиотична закваска, състояща се от шест вида микроорганизми. Част от тях се извличат от кефирени зърна (комбинация от бактерии и дрожди). Ферментацията продължава от 12 до 15 часа при температура 30 градуса. Не хомогенизираме млякото за кефира на harmonica, не добавяме сол или вода, което допринася за богатия му, истински вкус. Кефирът има срок на годност до 20 дни, след което броят на живите микроорганизми значително намалява. Въпреки това напитката продължава да е безопасна за консумация. И все така вкусна.

5. За напреднали
Нискомаслената версия (1%), която създадохме, запазва ценното съдържание на протеини и пробиотици, но e с по-деликатен вкус и аромат. Нискомасленият кефир се получава след процес на механично отсметаняване на млякото. Eкспериментирахме с две комбинации, които правят пиенето на кефир още по-приятно и добавят витамини и минерали в бутилката – с био пюре от морков и от червено цвекло. При тези два варианта на кефира сме добавили щипка хималайска сол за подсилване на вкуса.

Сподели с приятели

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „Кефир harmonica органичен 500мл.“