Ядки на бебе и от кога?

Ядките и семената са неизменна част от пълноценното ни хранене. Полезни са за здравето, храносмилането, мозъка и цялостното ни правилно функциониране.

За съжаление у нас предлагането на ядки и семена на бебета е като отхвърлено, а това е погрешно разбиране! Този мит идва предимно от факта, че децата могат да се задавят с цели ядки, а също и че те предизвикват алергии. Научни факти обаче, доказват, че ядките предложени в по-ранна възраст (преди 1 годинка) се приемат по-добре и вероятността от развитие на алергия е доста по-ниска.

Но за да предложим например бадеми, кашу, орехи или фътъци на бебето, те трябва да бъдат пресни, т.е. от прясна реколта, да бъдат съхранявани правилно и в добри хигиенни условия и задължително да се накисват. Препоръчителни са биосертифицирани ядки, защото при тяхното отглеждане не са използвани химикали и изкуствени торове. Задължително е да бъдат предварително наскиснати като при всяка ядка или семе, необходимото време да се “събуди” и да отключи полезните своиства е различно. Например:

Орехите се изкисват 4-6 часа.
Бадемите – 8-12 часа

Кашу- 6-8 часа

Тиквеното семе – 6-8 часа
Слънчогледовото семе – 2-3 часа

Чиа и ленено семе за около 30 минути.

Предложени сурови и накиснати ядките и семената са идеални да обогатят плодовите пюрета, направени от пресни или сушени и винаги задължителни от биологични плодове. Така може постепенно, като се започне след 8мия месец да предложим още по-пълноценно хранене на сжоето бебе, като задължително след всяка нова ядка оставяме около 48 часа пауза. Това е периода, през който дадена алергия би се проявила основно като външен обрив.

Сподели с приятели